Boğaz kuruluğu her mevsim yaşanabilir. Bu şikayet farklı nedenlerden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Dolayısıyla her yaşta ve herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlıktır. Genel olarak çok ciddi nedenlere dayanmaz. Daha basit nedenlerden kaynaklanır.
Boğazda meydana gelen kuruluk nefes almayı, yutkunmayı, konuşmayı zorlaştırır. Boğaz kuruluğu alerji, soğuk algınlığı, faranjit ya da reflü kaynaklı olabilir. Burnun tıkanması ve zorunlu olarak burundan nefes alınamaması durumunda sürekli ağızdan nefes alınması da boğaz kuruluklarına sebebiyet verir. Eğer boğaz kuruluğu bu sebeplerden kaynaklanmıyorsa o halde kişinin alışkanlıklarını değerlendirmesi gerekiyor.
Bazı alışkanlıklar boğaz kuruluğuna sebep olabiliyor. Bitkisel tedavilerin yanı sıra basit ve pratik önlemlerle bu sorununun üstesinden gelinebilir. Yeterli su tüketmek, taze meyve ve sebze tüketiminde bulunmak, kuru gıdalardan uzak durmak, ılık içecekler içmek, bulunulan ortamı havalandırmak, havayı temiz tutmak bu önlemlerden bazıları. Bunlara dikkat edilirse boğaz kuruluğu azalır ve ortadan kalkar.
Grip ve Soğuk Algınlığı Nedeniyle Boğaz Kuruluğu
Grip ve soğuk algınlığı nedeniyle boğazda kuruluk meydana gelir. Bu sağlık sorunları virüslerden kaynaklanır. Virüsler vücutta enfeksiyona neden olur. Bu da beraberinde boğaz kuruluğu ve buna benzer pek çok şikayeti getirir. Boğaz kuruluğu tek başına görülmez. Genelde birkaç belirtiyle kendini gösterir. Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda yanma, öksürük, yüksek ateş, hapşırma ve vücut ağrıları da bu belirtilere eklenir.
Boğaz Kuruluğunun Alerjik Nedenleri
Boğaz kuruluğu birçok alerjik nedenden kaynaklanabilir.Özellikle alerjik reaksiyon gösteren kişilerde daha fazla gözlemlenir.
- Tozlu ortamlar
- Ot ve çimenler
- Evcil hayvan türleri
- Bazı gıdalar
- Bazı alerji türleri
- Polen
Alerji kaynaklı boğaz kuruluğunun yanında öksürük, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğazda kaşınma ve yanma hissi oluşur.
Boğaz Kuruluğunun Diğer Nedenleri
Boğaz kuruluğunun başka nedenleri de vardır.
- Faranjit
- Duman
- Yorgunluk
- Bağırarak konuşmak ya da çok konuşmak
- Ağızdan nefes alma alışkanlığı
- Sakinleştirici ilaç kullanımı
- Sigara alışkanlığı
- İleri yaş
- Anksiyete
- Bademcik şişmesi
- Grip
- Nezle
- Reflü
- Soğuk algınlığı
- Tükürük bezlerinin yeterince çalışmaması
Bu gibi sebeplerle boğazda kuruluk şikayetleri meydana gelir. Boğaz kuruluğu bir yada birkaç nedenden de kaynaklanabilir. Boğaz kuruluğuyla birlikte daha başka şikayetler de yaşanabilir. Nedenin anlaşılması için muayene ve tetkik gereklidir.
Boğaz Kuruluğu Tedavisi
Boğaz kuruluğu evde pratik olarak hazırlanacak şifalı bitkilerle giderilebilir. Boğaz kuruluğu için birçok bitkisel tedavi yöntemi mevcut. Salep, ıhlamur gibi ılık içecekler, su tüketimi, tuzlu su gargarası gibi yöntemler bu şikayeti önemli ölçüde azaltıyor. Boğaz kuruluğu şikayetinde öncelikle buna neden olan sebep bilinmelidir.
Eğer boğaz kuruluğu grip, reflü ya da faranjit gibi sebeplerle meydana geliyorsa ilk olarak altta yatan neden ortadan kaldırılmalıdır. Altta yatan neden tedavi edildiğinde boğaz kuruluğu da ortadan kalkar. Ancak; boğaz kuruluğu bir rahatsızlıktan kaynaklanmıyorsa o halde hastanın alışkanlıkları değerlendirilir. Yanlış edinilen alışkanlıkların bitirilmesi gerekir. Bunun yanı sıra boğaz kuruluğuna neden olacak dış faktörlere bakılarak bu faktörler ortadan kaldırılır.
İzleyin: Boğaz Kuruluğu Nasıl Geçer?
Papatya Çayı
Ağız ve boğaz ağrıları ve kuruluğu gibi sorunlarda etkili bir bitkidir. Papatya çayı, ağız ve boğazda yer alan hücreleri nemlendirir. Ağız ve boğazdaki hücrelerin hızla nemlenmesini sağlar. Bu özelliğiyle ağızda ve boğaz yolarında meydana gelen kuruluğu giderir. Burada oluşacak kuruluğun önüne geçer. Bir cezve su kaynatılır. Suyum içine iki tatlı kaşığı kadar papatya atılır. Kaynama işleminden sonra çay demlenmeye bırakılır. Günde bir fincan içilmesi bu sorunun önüne geçer.
Zencefil
Zencefil şifalarıyla bilinen bir bitkidir. Boğazda bulunan tükürük bezlerini harekete geçirir. Böylece ağızda yeteri kadar tükürük miktarı olmasını sağlar. Bu da kuruluk problemi yaşanmasının önüne geçer. Bir yemek kaşığı kadar zencefil rendesi bir bardak kaynamış suyum içine ilave edilir ve tüketilir. Bu karışım gün içinde iki defa tüketilebilir.
Ballı Süt
Uzmanların önerdiği ve birçok rahatsızlığa iyi gelen ballı süt boğaz kuruluğuna da çare oluyor. Her gece uykudan bir saat önce ılık sütün içine bir kaşık bal ilave edilir ve tüketilir. Süt sevmeyenler ılık bir bardak suyun içine bir kaşık bal ilave ederek tüketebilirler. Düzenli şekilde tüketilirse boğaz kuruluğundan kurtulmak mümkün olur.