Genel bir uyku bozukluğu olarak nitelendirilen horlama; en fazla orta yaş ve üstü bireylerde görülse de bu durum değişiklik gösterebilir. Gencinden yaşlısına yorgunluk belirtisi olarakta ortaya çıkabilir. Oldukça rahatsız edici bir uyku sorunu olsa da tedavisi elbette bulunur. Üstelik çok basit yöntemlerle hafif horlama sorunları kolaylıkla düzeltebilir. Bu sorundan muzdarip olanlar için yapılması gereken ve 5 dakikada son bulacak horlama derdine en iyi çözümler nelerdir?

Yastık Kalitesi

En önemli faktör yastık ve pozisyon meselesidir. Yumuşak ve alçak yastıklar boyun rahatsızlığı yaratmanın yanında horlamayı hat safhaya çıkarır. Üstesinden gelmek için ortopedik bir yastık edindikten sonra doğru bir pozisyon ile omuriliğin rahatsız olmayacağı düzeyde uyuma mümkündür.

5 Dakikada horlamaya son

5 Dakikada horlamaya son

Kilo Dengesi

Fazla kilolar uyurken nefes almayı güçleştirir. Karın bölgesinin göğüs kafesi ve boyun hizasına yaptığı baskı yüzünden ne rahat bir uyku ne de nefes düzeni olur. Bu durumda gece boyu uykusuna yenik düşenlere genellikle horlama baş gösterir. Bu da nefes alma güçlüğünün bir belirtisidir. Horlamayı en aza indirmek için kilo verip sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek uyku kalitesini arttıracağı gibi partnerleri ve ev sakinlerini de rahatlatacaktır.

Yatmadan Önce Yemek Yeme

Uykudan hemen önce yağlı ve de hamur işi tarzı besinler tüketmek mideyi şişirir ve gece boyu yatar pozisyonda olunduğu için sindirimi zorlaştırır. Bu da direkt olarak beyne sinyal yollar ve rahatsız uykunun başlangıcı gelmiş demektir. Yatmadan önce su, sindirimi kolay lifli besinler tüketmek önerilir. Fakat yine de hiçbir şey yemeden yatmak hem kilo açısından daha faydalı olur hem de uyku düzenini alt üst etmez.

Horlama

Horlama

Burun Eti ve Sinüzit Hastalığı

Horlamaya en çok neden olan hastalıkların başında sinüzit ve burun eti sorunu gelir. Burun etinin nefes almayı büyük oranda engellemesi, sinüs enfeksiyonunun ise burun etrafına yayılmış olması burundan alınan nefesin yolunu keser. Eğer tedavi edilmemişse yatmadan önce Burun bantları kullanıp dengede kalmak en azından nefes güçlüğünü azaltır. Ancak burun etinin bir an önce alınıp sinüs yollarının da ilaç ile açılması kesinlikle gerekli bir durumdur.

İLGİLİ MAKALE  Sabah erken kalkmakta zorlanıyor musunuz? Yaşam Koçu Hikmet Anıl Öztekin'den sabahları uyanmakta zorluk çekenlere öneriler

Sık Sigara ve Alkol Tüketimi

Sigara başlı başına bir hastalıktır. Akciğerleri çok fazla hasara uğratan ve ölümden çok yatağa bağlayıp yaşam kalitesini mahveden tütün, horlamanın da başlıca nedenlerinden sayılır. Alkol de tıpkı sigara gibi sık tüketildiği zaman akciğer ve karaciğerde hasara yol açar. Yine bu da nefes yollarını tıkayarak horlamaya neden olur. Alkolü ve sigarayı en asgari düzeye indirip daha da doğrusu tamamen bırakmak sağlık ve horlama için tam bir çözümdür.

Horlama rahatsızlık

Horlama rahatsızlık

Depresyona Bağlı Uykusuzluk Çözümü

Horlama nedenlerinden biri de depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara bağlı hastalıklardır. Genellikle en çok uyku sorunu açan bu hastalıklar kişilerin hayatında olumsuz etkiler yaratır. Doktorun tavsiyesine uyarak uyku düzeni oluşturmak ve beyni bu yönde uyarmak horlama gibi problemleri aşmaya fayda sağlar.

Stres ve Yoğun Çalışma Temposu

Günümüz çalışma hastalığı dinlenme gibi doğal ihtiyaçları karşılamaya engel olur. Özellikle masa başı çalışma, iş saatlerinde dengesizlik, gece saatlerine çalışma programı ayarlamak kişilerin bu rahatsızlığı en yüksek seviyede yaşamasına neden olur. Gece çalışmak fayda yerine zarar getirir. Uykusuzluk vücut sağlığını bozar ve dinlenme ihtiyacını karşılayamayan insanlarda horlama baş gösterir. Çalışma saatini gündüz vaktine almak, geceleri en az 6 saat uyumak horlama gibi bozuklukları engeller.

Horlama

Horlama

Kesin ve 5 Dakikada Horlama Tedavisi

Bilimsel olarak ilaçlara bağlı horlama tedavisi var olsa da sürekli ilaçlara bağlı kalmak iç organlara zarar verebilir. Doktorsuz ve ilaçsız tedavi için bu sorunu halletmek 5 dakikalık bir iştir. Bu da öncelikle yatak seçimini düzeltmek, stresi ve kaygıyı azaltmak, dış etkenlere karşı korunmak, sağlıklı beslenmek gibi temel unsurlardan oluşur. Bu sayılanlar alışkanlık haline getirilip düzenli olarak yapılırsa kesinlikle faydası yakın zaman içinde görülecektir. Eğer bunlarla da geçmiyor ise kulak burun boğaz servisine başvurarak tıbbi yardım almak şarttır.

Uyku Apnesi ve Horlama Aynı mıdır?

Uyku Apnesi uyurken nefes alma güçlüğünün de ötesinde tamamen nefes kesici bir hastalıktır. Bunun için oksijen boruları hastalar uyurken takması gereken aletlerdir. Horlama ise bunun tam tersi sadece nefes ve soluma güçlüğüdür. Ayrıca tedavisi çok kolaydır. Kişiler uyurken horladığını fark etmez ve uyandıktan sonra halsiz olur. Bu da nefes alma zorluğunun kanıtıdır. Uyku apnesi için psikiyatr doktorlar ilgilenir ve zorlu bir hastalıktır. İkisi tamamen farklı şeylerdir.

İLGİLİ MAKALE  Derin ve iyi bir uyku için 3 müthiş öneri (Kaynak: soru.com.tr)

Hamilelikte ve Çocuklarda Horlama

Hamilelik ve çocukluk döneminde horlama sorunları görülebilir. Hamilelikte hormon dengesizliği ve mukoza şişmesi horlamaya sebep olur. Bu herkeste farklılık gösterir. Öte yandan bebeğin anne karnına uyguladığı basınçta horlama için yeterli sebeplerden biridir. Bu durumu yenmek için uygun bir hamilelik yastığı ile uyumak, sırtüstü yatarak uyumak çözüm olabilir. Çocuklarda genellikle erken yaşta bronşit, astım, burun eti ve sinüzit hastalıkları belirtisi olarak ortaya çıkar.

Diğeri de burun tıkanıklığı olabilir. Çocukların burun delikleri yetişkinlere göre çok daha hassas ve mikroplara karşı zayıf olduğu için kolay gribal enfeksiyon yaşarlar ve bu da uyurken horlama için yeterlidir. Çocuklarda gece yatmadan burun temizliği veya buhar banyosu ile sorun halledilir.

Aktif Bir Yaşam Tarzı

Sportif ve sağlıklı bir yaşam hem kafa hem de vücut sağlığı için gerekenlerdir. Evde sürekli yatarak abur cubur, glüten ağırlıklı beslenmek vücut ağırlığına neden olur. Böylece hem zihinsel hem de organların sağlığı bozulur. Oysaki günde 1 km dahi olsa yürüyüş yapmak sağlık açısından çok faydalıdır. İmkan buldukça spor yapmak, yürümek, meyve sebze ağırlıklı beslenmek insanların yaşam enerjisini yüksektir. Arada bir abur cubur ile vakit geçirmek hiç zararlı olmadığı gibi tembel vakit geçirmekte zararlı değildir.

Böylelikle gece uykusu bir işkence olmaktan çıkar keyif haline gelir. Aslında tüm hastalıkların 5 dakikada tedavisi sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemekten geçer. Sigarayı bir gün hiç içmemek bile organların nefes almasını sağlar, alkolün bir ay hiç alınmaması kan dolaşımını hızlandırır. Sık yürümek ve hareket etmek kasları çalıştırır, nefes yollarını açar. Hamilelikte ve yaşlılıkta sık sık spor ve yürüyüşler doktorlar tarafından da önerilmektedir. Horlama denen uyku bozuklukları da bu şekilde ve kolayca çözüme ulaşmış olur.